ISSN : 1301-5680
e-ISSN : 2149-8156
Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery     
Toraks Duvarı Deformiteli Olgularımız
B.Kargı*, A.Kılıç*, A.Sarper*, N.Öz*, A.Demiran*,E.Işın*
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi A.B.D*

GİRİŞ

Toraks duvarı deformiteleri kosta, kartilaj ve sternum anomalilerine çok değişik şekillerde ve sık olarak rastlanır. Bu olguların tedavisinde fonksiyonel bozukluğun varlığında ve estetik amaçlarla cerrahi korreksiyona başvurulmaktadır.

MATERYAL METOD

Kliniğimizde 1990 – 1996 tarihleri arasında toraks duvarı deformitesi tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan 17 olgu yaş, cinsiyet, deformite tipi, cerrahi prosedür ve sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Olgularımızda yaş ortalaması 15.5 kadın erkek oranı 4/13 olarak tespit edildi. Deformite tipi 13 olguda pectus ekscavalum, 3 olguda pectus carinatum, 1 olguda ise minör poland sendromu şeklindeydi. Hastaların 15’ine estetik, 2’sine fonksiyonel nedenle cerrahi endikasyon konuldu. Tüm olgulara kostakondral rezeksiyon sternuma wedge osteotomi uygulandı. 15 olguyla kirshner çivisi yerleştirildi. Dört olguda pnömotoraks, 1’inde ise hemotoraks olmak üzere 5 olguda komplikasyon gelişti.

SONUÇ

Toraks duvarı deformitelerinde cerrahi teknik ve endikasyonlar, ilgili literatür görüşleri ile birlikte değerlendirildi.
Viewed : 1554
Downloaded : 0