ISSN : 1301-5680
e-ISSN : 2149-8156
Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery     
GENÇ ERİŞKİN (40 YAŞ ALTI) HASTALARDA KORONER ARTER BYPASS CERRAHİSİ
Mehmet E.Toker, Harun Arbatlı, Esat Akıncı, Bahadır Dağlar, Sırrı Akel, Turan Berki, Ali Gürbüz, Mehmet Balkanay, Ömer Işık, Cevat Yakut
Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi
GİRİŞ

Koroner arter hastalığı genellikle orta yaş ve üstü popülasyonda görülmektedir. Ancak günümüzde giderek artan oranda genç erişkinlerde de koroner arter hastalığı nedeniyle koroner bypass cerrahisi uygulanmaktadır.

MATERYAL METOD

1985-1996 yılları arasında Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’nde 40 yaş altında toplam 372 hastaya CABG operasyonu uygulandı. Bu hastaların 349’u erkek, 23’ü kadındı. Bu çalışmada 40 yaş altı hastalar, koroner lezyonları, ventrikül fonksiyonları, ortalama greft sayısı, kross klemp süresi, myokard koruma yöntemi açısından benzer olan 40-60 yaş arasındaki hasta grubu ile karşılaştırıldı. 40 yaş altı hastalarda hiperkolesterolemi, aile hikayesi gibi risk faktörleri anlamlı olarak daha yüksek bulunurken, hipertansiyon ve diabetes mellitus diğer hasta grubuna göre daha düşük bulundu. Kliniğimizde 40 yaş altı hasta grubunda giderek artan oranda çoklu arteriyel greft (LIMA, RIMA, RGEA) kullanılmaktadır.

SONUÇ

Her iki hasta grubunda perioperatif myokard infarktüsü ve mortalite açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark yoktu. Safen ven greftlere göre patent kalma sürelerinin daha uzun olması nedeniyle arteriyel greft kullanılmasının bu genç erişkin hastaların uzun dönem aktif çalışma hayatı ve yaşam kalitesine olumlu etkileri olacağı kanaatindeyiz.

Viewed : 1598
Downloaded : 0