ISSN : 1301-5680
e-ISSN : 2149-8156
Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery     
Sol Atrial Yoldan Adrenalin İnfüzyonu ve Hemodinamik Avantajları
Atilla Aral, Mehmet Oğuz, Alp Aslan, Tümer Çorapçıoğlu, Bülent Kaya, Adnan Uysalel, Kemalettin Uçanok, Ümit Özyurda, Refik Taşöz, Neyyir T.Eren, Hakkı Akalın
Ankara Üniversitesi Tıp Fak. İbn-i Sina Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı

GİRİŞ

Kardiyopulmoner bypasstan ayrıldıktan sonra adrenaline ihtiyaç gösteren hastalara sol atrial yoldan adrenalin infüzyonunun santral venöz uygulamaya göre hemodinamik avantajları ve her iki yoldan yapılan infüzyondan sonra adrenalinin, sistemik ve pulmoner dolaşımdaki konsantrasyonları incelenmiştir.

MATERYAL METOD

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda elektif koroner bypass ameliyatı uygulanan ve operasyonda kardiyopulmoner bypasstan ayrıldıktan sonra adrenalin infüzyonu gerektiren 21 hasta üzerinde çalışma yapılmıştır. Hastalar iki gruba ayrılmıştır. İlk gruba adrenalin infüzyonu santral venöz yoldan uygulanmış, diğer gruba ise sol atrial kateter konularak sol atriuma infüzyon uygulanmıştır. Bütün hastalara infüzyon öncesinde ve sonrasında hemodinamik çalışma yapılmış, ayrıca bu dönemlerde radial ve pulmoner arterlerden kan örnekleri alınarak adrenalin konsantrasyonları incelenmiştir.

SONUÇ

Santral venöz gruptaki hastalarda, infüzyon sonrasında ortalama pulmoner arter basınçları ve pulmoner vasküler rezistans değerleri diğer gruba göre daha yüksek bulunmuş, ancak kardiyak indeksleri ve ortalama kan basınçları daha düşük olarak belirlenmiştir. Sol atrial yoldan adrenalin infüzyonundan sonra adrenalin konsantrasyonu sistemik dolaşımda diğer gruba göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0.01).
Sol atrial yoldan adrenalin infüzyonunun santral venöz yola göre daha fazla hemodinamik avantajlara sahip olduğu düşüncesindeyiz
Viewed : 1557
Downloaded : 0