ISSN : 1301-5680
e-ISSN : 2149-8156
Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery     
KARDİYOPLEJİ SOLÜSYONUNA NİSOLDİPİN (SYSCOR) EKLENMESİNİN MYOKARDİYOPROTEKTİF ETKİSİNİN İZOLE TAVŞAN KALBİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
Ü. AÇIKEL, N. SARIOSMANOĞLU, Ö. KARABAY, B. UĞURLU, E. HAZAN, H. ÇATALYÜREK, Ö. OTO
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp F. Göğüs Kalp Damar Cerrahisi A.B.D. İzmir

GİRİŞ

Kalsiyum kanal blokörleri iskemi ve reperfüzyonda kalsiyuma bağlı gelişen hasarını engellemeleri ve serbest oksijen radikallerinin oluşumu üzerine olan azaltıcı etkilerinden dolayı kardiyopleji solüsyonlarında kullanılmaktadır. Bu çalışma ile, kardiyoselektif, yeni kalsiyum kanal blokörü olan nisoldipin, ilk kez kardiyopleji solüsyonunda, izole tavşan kalbinde oluşturulan bir modelde denenmiştir.

MATERYAL METOD

1 kg üzeri tavşanlardan elde edilen kalpler Langerdorf aparatına asıldı ve Krebs-Hanseleit solüsyonu ile perfüze edilerek stabil çalışır hale getirildi. Kalpler 10 kontrol ve 10 çalışma grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki grupta da iskemik soğuk potasyum kardiyoplejik arrest St. Thomas kardiyopleji solüsyonu ile sağlandı. Grup II kalplerde kardiyopleji solüsyonuna 0.1ugr/kg nisoldipine eklendi. 60 dakika süreyle arrest ve 4-6 derecede tutulan kalplere 20’aralarla kardiyopleji verildi. Ve 60 dakikanın sonucunda kalpler reperfüze edilerek çalıştırıldı. Hemodinamik olarak arrest öncesi ve sonrası stabil dönemde kalp hızı, atım basıncı ve perfüzyon basıncı zamana karşı kaydedildi ve dp/dt hesaplandı. Biyokimyasal olarak kalpten alınan iskemi öncesi ve sonrası perfüzyon sıvılarında, laktik dehidrogenaz, kreatin fosfokinaz, aspartat transsaminaz, gamaglutamil transpeptidaz seviyeleri ve işlem sonrası elde edilen kalp kasında redükte glutatyon (GSH) , okside glutatyon (GSSG), glutatyon redüktaz, glutatyon peroksidaz, malondialdehit seviyeleri saptandı.

SONUÇLAR

Uygulanan dozlarda nisoldipine verilen grup ile kontrol grubu arasında işlem sonrası elde edilen ortalama kalp hızı, kan basıncı ve dp/dt oranları arasında istatistiki farklılık yoktu. Bu dozlarda nisoldipin ile negatif inotrop ve kronotrop etki gözlenmedi. Nisoldipin grubunda işlem sonrası elde edilen kreatinin fosfokinaz seviyesi kontrol grubuna göre anlamalı olarak daha azdı (p<0.05). Nisoldipin grubunda GSH/GSSG oranları kontrol grubuna göre belirgin olarak daha yüksekti ancak glutatyon redüktaz ve glutatyon peroksidaz aktivitesi açısından iki grup arasındaki anlamlı fark yoktu (p<0.05).

TARTIŞMA

Bu kontrollü laboratuar çalışması ile nisoldipin’in kardiyopleji solüsyonlarına eklenmesinin hemodinamik olarak olumsuz bir etkisinin olmadığı saptandı. Nisoldipin grubunda perfuzattan elde edilen kreatin fosfokinaz seviyelerinin daha düşük olması nisoldipin ile myokard korumasının daha iyi sağlandığını düşünüldü. Nisoldipin grubundan saptanan daha yüksek GSH/GSSG oranları bu etkiden serbest oksijen radikalleri oluşumu üzerine olan etkinin de sorumlu olabileceği ancak nisoldipin’ in klinik olarak bu amaçla kullanımı için ek çalışmaların gerektiğini düşünmekteyiz.
Viewed : 1471
Downloaded : 0