ISSN : 1301-5680
e-ISSN : 2149-8156
Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery     
KALP TRANSPLANTASYONUNDA KRONİK REJEKSİYONU (GREFT KORONER ATEROSKLEROZU) ÖNLEMEDE ANTİTROMBİN III’ÜN ROLU
Türkan TANSEL ELMACI, Vakur OLGAÇ, Vural ÖZCAN, Günnur DENİZ, Mustafa KARSLI, Gülçin ERSEVİM, Ertan ONURSAL, Cemil BARLAS
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Onkoloji Enstitüsü Patoloji Birimi ve Deneysel Araştırma Merkezi, Çapa, İstanbul
GİRİŞ

Bu deneysel çalışmada daha önce birçok deneysel hasar modelleri üzerinde, deneysel ve klinik organ transplantasyonlarında etkinliği araştırılmış, günümüzde tedavi alanına girmiş koagulasyon faktörlerinden trombin inhibitörü antitrombin III (AT III)’ün deneysel heterotopik kalp transplantasyonunda greft koroner hastalığı üzerinde etkileri araştırılmıştır.

MATERYAL METOD

Yeni Zelanda türü beyaz 5’er tavşandan oluşan 4 grupta anastomoz tekniği ile heterotopik servikal kalp transplantasyonu uygulandı. Kontrol grubunda sadece transplantasyon prosedürü uygulanmışken, 2. grupta transplantasyona ek olarak siklosporin A (Cyc-A) ile immunosupresyon sağlandı. 3. gruba sadece AT III verilirken 4. gruba AT III1Cyc-A kombinasyonu uygulandı. Tüm gruplarda periferik kanda AT III düzeyi Mikrolatex partikül-mediated immunassay yöntemi ile izlendi. Tüm kardiyatik allogreftler rejeksiyonu takiben çıkarılarak histopatolojik değerlendirmeye alındı. Birinci grupta transplant survi 7-12 gün, AT III grubunda 11-18 gün, Cyc-A grubunda 28-60 gün, Cyc-A1ATIII grubunda ise 46-86 gün bulundu. Histopatolojik değerlendirmede kontrol grubunda yüksek grade hücresel rejeksiyon, vasküler tromboz oluşumuna karşın AT III verilen gruplarda vasküler tromboza rastlanmadı, az oranda hücresel infiltrasyon görüldü. Yine AT III verilen gruplarda greft ateroskleroz bulgusu olan intimal proliferasyonun diğer gruplara göre daha az olduğu tespit edildi.

SONUÇ

Greft aterosklerozuna neden olan etkenlerin, tromboreziztan özellikteki endotelin bu yapısını bozarak prokoagulan aktiviteye neden olduğu, antitrombotik ve antikoagulan maddelerin bu lezyonu önlemede önemli bir yeri olabileceği fikri son yılların en çok üzerinde çalışılan konusu olmuştur. Bu çalışmanın bulguları ışığında koagulasyonun rejeksiyon olgusunda önemli bir yeri olduğu, trombinin koagulan ve mitojen aktivitelerinin doğal inhibitörü olan AT III gibi doğal antikoagulan yolların tedavide yer alabileceği düşünülmektedir.

Viewed : 1507
Downloaded : 0