ISSN : 1301-5680
e-ISSN : 2149-8156
Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery     
Interventricular septal ecchinococcosis associated with multiple intracranial hydatid cyst
İbrahim Özsöyler, Hakan Özgen, Hasan Uncu, Gür Deniz Yıldız, Funda Tor Ocak
Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, Adana, Türkiye
DOI : 10.5606/tgkdc.dergisi.2015.10411

Abstract

A 36-year-old male patient applied to our clinic with neurological complaints. As a result of analyses, the patient was diagnosed with concomitant cardiac and cerebral hydatid cyst. Two different subsequent surgical interventions were performed, and cardiac and brain cysts were extracted successfully. The patient was discharged without complications.

İnsanlarda Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Echinococcus oligarthrus ve Echinococcus vogeli enfeksiyonları en sık karaciğerde (%75), ikinci sıklıkta akciğerlerde (%5-15) ve daha az sıklıkta (%10-20) diğer organlarda (dalak, beyin, kalp ve böbrekler) görülür.[1] Kardiyak kist hidatik nadir görülür, tüm bildirilen kist hidatik olgularının sadece %0.5-2’sini oluşturur.[2] Bu yazıda kardiyak ve multipl serebral kist hidatiği olan ve öncelikli olarak kalp cerrahisini uyguladığımız olgu sunuldu.

Case Presentation

Otuz altı yaşında erkek hasta Ekim 2013 tarihinde nörolojik bulgularla hastanemiz nöroloji kliniğine kabul edildi. Fizik muayenesinde sağ fasiyal paralizi, sağ üst ve alt ekstremitede motor kuvvet kaybı vardı. Herhangi bir kardiyak sorunu yoktu. Telekardiyografide kardiyotorasik oran normal idi. Serebral manyetik rezonans görüntüleme (MRG)’de parietotemporal bölgede 60x55x46 mm boyutlarında kitle görüntüsü tespit edildi (Şekil 1). Torakoabdominal bilgisayarlı tomografi (BT)’de kardiyak kist görülüyordu (Şekil 2). Transtorasik ekokardiyografide interventriküler septumun apikal bölgesinde 28x27 mm boyutlarında kistik lezyon görüldü. Abdominal bölgede patolojik bulguya rastlanmadı. Nöroloji kliniği ile konsülte edildi. Orta derecede hipotiroidisi olan hastaya medikal tedavi başlandı. Ötiroidi sağlandıktan sonra ameliyata karar verildi. Hastaya öncelikle kardiyak kist hidatiğe yönelik ameliyat planlandı.

Şekil 1: Beyindeki parietotemporal bölgedeki kist hidatiğin manyetik rezonans görüntüsü.

Şekil 2: Torakoabdominal bilgisayarlı tomografideki kardiyak kist hidatik görüntüsü.

Median sternotomi yapıldı. Aort ve bikaval kanülasyonu takiben kardiyopulmoner baypasa girildi. Aorta kros klemp kondu. İzotermik, potasyum ilaveli kan kardiyoplejisi kullanıldı. Sol atriyum sağ üst pulmoner venden vent edildi. Parazitin lokal invazyonunu engellemek için perikardiyal kavite salin solüsyondan zengin izotonik batikon emdirilmiş gazlı bezlerle örtüldü (Şekil 3). İnsizyon, sol ön inen koroner arterin lateralinden paralel olarak yapıldı ve sol ventriküle girildi. İnterventriküler septuma kesi yapılmadı. Açılan kistten larvalar boşaltıldı (Şekil 4). Kavite salin solüsyonundan zengin batikon ile yıkandı. İnsizyon teflon felt ile kapatıldı (Şekil 5). Ameliyat sonrası dönemde komplikasyon gelişmedi. Ameliyat sonrası altıncı günde beyin cerrahisi kliniğine sevk edildi. Histopatolojik inceleme sonucu kist hidatikle uyumlu bildirildi. Serebral kist hidatiğe yönelik yapılan ameliyat sonrası kontrollerinde herhangi bir sorun saptanmayan hasta taburcu edildi. Ameliyat sonrası üçüncü ay kontrollerinde ekokardiyografik bulguları normal idi.

Şekil 3: Sol ön inen koroner artere yapılan insizyonla larvaların çıkartılması.

Şekil 4: Larvaların görüntüsü.

Şekil 5: İnsizyonun teflon felt ile kapatılması.

Discussion

Kardiyak ekinokoklar en sık sol ventrikülde yerleşir. Kardiyak kist hidatik %55-71 oranında sol ventrikülde, %13-18 interventriküler septumda, %2.1-4 sağ atriyumda, %8 oranında sol atriyumda gelişebilir.[3] Beyin tutulumu nadir olup insidansı %1-2’dir. Kardiyak hidatik kist olguları ameliyat edilmediğinde yaşamı tehdit edebilen komplikasyonları olduğundan mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir. En yaygın komplikasyon %24-60 oranında görülen rüptürdür. Rüptür riski yerleşim yeri ile ilişkili olabilir. Nadir rüptüre olan sol ventrikül kist hidatiği, intrakaviter basıncın yüksek olmasından dolayı subepikardiyal yerleşimdedir. Diğer yandan sağ kardiyak kist hidatiği subendokardiyaldir, bu nedenle rüptür daha sık görülür.[4] Yerleşim yerine bağlı olarak atriyoventiküler blok, anafilaktoid reaksiyonlar ve embolizasyona sekonder klinik bulgular görülebilir. Bizim olgumuz fasiyal paralizi ve parestezi gibi nörolojik bulgularla kliniğimize başvurdu.

Kardiyak kist hidatiğin tedavisi medikal ve cerrahi tedavinin birlikte olmasını gerektirir. Cerrahi tedaviyi planlarken kistin sayısı ve yerleşim yeri önemlidir. Literatürde kardiyak ve serebral kist hidatiğin birlikte görüldüğü olgularda cerrahi tedavinin sıralaması ile ilgili önceliğin beyin cerrahisine yönelik olduğu bildirilmiştir.[5] Bizim olgumuzda öncelik kardiyak kist hidatiğe yönelik oldu. Hastanın nörolojik klinik bulgularının hafif olmasından dolayı ve kardiyak kistten re-embolizasyonu önlemek amacıyla bu şekilde bir yaklaşım izlendi. Total enükleasyon yapılabilirse, cerrahi teknik idealdir. Tejada ve ark.[6] yerleşim yerinden dolayı total eksizyon mümkün değil ise obliterasyon, plikasyon ya da her ikisini birlikte yapmayı önermişlerdir. Bizim olgumuzda kapitonaj tekniği kullanılarak kapatma tercih edildi.

Sonuç olarak, kist hidatik değişik klinik semptom ve bulgularla ortaya çıkabilir. Özellikle endemik bölgelerde multifokal kist hidatik akla gelmelidir. Asemptomatik hastalarda multifokalizasyonu saptamak için torakoabdomimal BT yapılarak tedavi planlanmalıdır.

Çıkar çakışması beyanı
Yazarlar bu yazının hazırlanması ve yayınlanması aşamasında herhangi bir çıkar çakışması olmadığını beyan etmişlerdir.

Finansman
Yazarlar bu yazının araştırma ve yazarlık sürecinde herhangi bir finansal destek almadıklarını beyan etmişlerdir.

Keywords : Brain; cardiac; cyst hydatid
Viewed : 9429
Downloaded : 1825