We conclude that, use of atracurium infusion with high dose fentanly is a safe and alternative way to provide haemodynamic stability and has the advantage of earlier extubation in open heart surgery.
Nöromüsküler blokaj değerlendirilmesi adduktor polliciskasının, el bileğinden ulnar sinirine uygulanan 2 Hzlik akımın her 10sn.de bir tekrarlanarak 4 adet supramaksimal TOF stimülasyonuna yanıtı ile monitorize edildi.TOF değeri başlangıcın %5-10 değerine geri döndüğünde pankuronyum 45 dk.da bir yarı dozda, atrakuryum da 0.5 mg/kg/saat infüzyon şeklinde verildi. Relaksograf ile TOF kontrolünü takiben ikinci ölçümler yapıldı. Sternotomiye kadar 0.5 mg/kg morfin infüze edildi. Kardiyopulmoner bypassa girilip hasta soğutulurken, dozlar yarıya indirildi. Isıtırken tekrar ilk dozlara yükseltildi. Pompaya 10 mg diazepam ilave edildi. Bypass sonrası hemodinamik stabilite sağlandıktan sonra üçüncü ölçümler yapıldı. Ameliyat bitiminde atrakuryum infüzyonu kesildi. Ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesinde ventilatör uygulanımında sırasıyla CMV, SIMV, CPAP uygulanan hastalarda hemodinamik stabilite sağlandıktan sonra ekstübasyon kriterlerine uygun olarak ekstübe edildi, postoperatuar entübe kalma süreleri kaydedildi. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesi, grupların kendi içinde ve gruplar arasında student-t testine göre yapıldı.
Postoperatuar dönemde, hemodinamik stabilite sağlanan olgularda ilave opyat, sedatif, kas gevşetici verilmemiş, ekstübasyon kriterlerine uyan hastalar ekstübe edilmişlerdir. Atrakuryum grubunda 6.7 saat, pankuronyum grubunda 13.5 saat olarak saptadığımız postoperatuar entübe kalma süreleri Bayındır ve arkadaşlarının sonuçlarını desteklemektedir[7].
Sonuç olarak: Açık kalp cerrahisinde yüksek doz fentanil anestezisi uygulanımında infüzyon şeklinde atrakuryum kullanılmasının, hemodina-mide sağladığı stabilite yanında postoperatuar dönemde pankuronyuma göre erken ekstübe edilebilecek hastalar için avantaj olarak değerlendirildi.
1) Aykaç Z: Koroner arter cerrahisinde fentanil ile indüksiyonu takiben morfin ile idame. TARC Mecmuası 17:169-71,1989.
2) Hicks HC, Mowbray AG, Yhab EO: Cardiovascular effects and catecholamine responses to high dose fentanyl-O2 for induction of anaesthesia in patients with ischemic coronary artery disease. Anest and Analg (60)8:563-568,1981.
3) Ferres CC, Carson IW, Lyons JM et al: Heamodynamic effects of pancuronium and atracurium in patients with coronary artery disease. Br J Naesth 59:305-311,1987.
4) Payne JP, Hughes R: Evaluation of atracurium in anaesthetized man. Br J Anaesth 53:45,1981.
5) Tür A, Esener Z, Üstün E, Dediler R, Demircan B: Atrakuryum'un intermittant bolus ve infuzyon şeklinde uygulanması. TARC Mecmuası 19:41-43,1991.