Resim 1. Preoperatif arkus aortografi.
Transtorasik yolla asanden aorta-arkus aorta dalları arasına yerleştirilen hazır bifürkasyonlu greftlerin üst mediastende venöz yapılar, trakea ve özefagus üzerinde oluşturduğu basıların ciddi sorunlara, hatta greftin kendi üzerinde oluşabilecek basılarla darlık ve tıkanmalara bile yol açtığı bildirilmiştir [5,7]. Benzeri komplikasyonlardan korunmak için proksimal anastomoz asanden aorta üzerinde seçilecek uygun bir yere yapılabileceği gibi, komşu organlarda bası oluşturmayacak ve kendisi de basıda kalmayacak şekilde uygun çaptaki greftler ana greftle istenilen düzey ve yönde birleştirilerek çeşitli şekilde bacaklı greftler oluşturulabilir [5]. Arkus aorta dallarına yaptığımız bypasslarda bası altında kalmayacak ve/veya kendileri de komşu dokulara bası oluşturmayacak şekilde Y ve T greftler oluşturmaya özen gösterdik ve peroperatif bası ile ilgili herhangi bir sorun yaşamadık.
Arkus aortanın bir veya birden çok dalında oluşmuş aterosklerotik lezyonlar nedeniyle transtorasik rekonstrüksiyon yapılacak olguların kardiyopulmoner sistemleri dikkatle incelenmeli ve tedavi edilebilir hastalıkları var ise önce bunlara medikal tedavi uygulanmalıdır [4]. Bu olgularda sağkalımların belirlenmesinde arkus aorta dallarındaki lezyonlarından çok birlikte bulunan koroner arter lezyonları daha önemli rol oynar. Biz, 55 yaş üzerindeki koroner arter hastalığı olan olgularda asemptomatik olsalar da karotis arter muayenesi ve gerekiyorsa karotis arter doppler ultraonografisi uyguluyoruz. Böylece her iki hastalığın birlikte bulunduğu vakaları gözden kaçırmamaya özen gösteriyoruz.
Arkus aorta dallarının tıkanıklıkları ve koroner arter lezyonlarının birlikte bulunduğu durumlarda eş zamanlı cerrahi girişim uzamış survi sağlanmasında ve postoperatif nörolojik morbidite azalmasında önemlidir [3,4]. Yapılan çalışmalarda, arkus aorta dalları tıkanıklıklarının transtorasik revaskülarizasyonu sırasında ciddi koroner arter lezyonlarının gözden kaçırılacak olması peroperatif miyokard enfarktüs riskine bağlı morbidite ve mortalitenin artmasına yol açacaktır [9]. İki aşamalı cerrahi girişim nedeniyle resternotomi gereksinimine ek olarak postpoperatif inme riski artacak ve dolayısıyla morbidite ve mortalite riskinde artış yaşanabilecektir.
Arkus aorta sendromlu olgularda median sternotomi ile transtorasik cerrahi girişim; sternum altında basıda kalmayacak ve kendisi de üst mediastende venöz yapılar, trakea, özefagusa bası yapmayacak şekilde bacakları istenilen pozisyon ve yönlerde T ve Y greftler oluşturularak çok sayıda anatomik distal anastomozlar yapma olanağı vermektedir. Proksimal anastomozları asandan aorta üzerine yapılan bypasslar uzun dönem açıklık oranlarının yüksek olması yanında semptomların iyileştirmesinde de oldukça etkilidirler. Arkus aorta sendromu ve koroner arter darlıklarının birlikte bulunması halinde kontrendikasyon yok ise eş zamanlı cerrahi tedavi uzamış sürvi elde edilmesini sağlayacaktır.
1) John L, Provan MB. Arteriosclerotic occlusive arterial
disease of brachiocephalic and arch vessels. In: Rutherford
RB, ed. Vascular Surgery. Philadelphia: Saunders,
1989:822-36.
2) Hass WK, Fields WS, North RR, et al. Joint study of
extracranial arterial occlusion: Arteriography, techniques,
sites and complications. JAMA 1968;203:961-8.
3) Ligush J Jr, Criado E, Keagy BA, et al. Innominate artery
occlusive disease: Management with central reconstructive
techniques. Surgery 1997;121:556-62.
4) Kieffer E, Petitjean C, Bensaid Y, et al. Direct
reconstruction of intrathoracic great vessels. In:
Greenhalgh RM, ed. Vascular and Endovascular Surgical
Techniques. WB Saunders, 2001:18-28.
5) Kenneth J, Cherry Jr. Arteriosclerotic occlusive arterial
disease of brachiocephalic arteries. In: Rutherford RB, ed.
Vascular Surgery. Philadelphia: Saunders, 2000:1140-62.
6) Fry WR, Martin JD, Claget PG, et al. Extrathoracic carotid
reconstruction: The subclavian-carotid artery bypass.
J Vasc Surg 1992;15:83-9.
7) Keiffer E, Petitjean C, Bensoid Y, et al. Direct
reconstruction of intratoracic great vessels. In:
Butterworths R.M. ed. Vascular Surgical Techniques,
London: Greenhalgh, 1984:15-39.