Bu embolizasyonlar çoğunlukla merkezi sinir sistemine, nadiren diğer organlara ve koroner arterlere olmaktadır.[2] Koroner arter sistemine embolizasyon genellikle akut miyokard infarktüsüyle sonuçlanmaktadır.[3]
Şekil 1: Sol ön inen koroner arterdeki tombüslü lezyon görülüyor (beyaz ok).
Şekil 2: Aynı hastanın sağ koroner arter sisteminin tamamen normal olduğu görülmektedir.
Hasta ilk kabul edildiği, invaziv kardiyolojik girişim yapıldığı dönemde, ekokardiyografik inceleme yapılmadığı için, miksoma tanısı gecikmeli olarak konmuştur. Koroner arter sistemine sol atriyal miksomadan embolizasyon çoğunlukla miyokard infarktüsüyle sonuçlanmaktadır.[3] Bizim hastamızda acil invaziv kardiyolojik girişimle olası bir miyokard infarktüsü önlenmiştir. Koroner arter hastalığı açısından belirgin risk faktörleri taşımayan ve tek bir koroner arterinde trombüslü lezyon belirlenen hastalarda, nadir de olsa, bunun bir sol atriyal miksomaya bağlı olabileceği akla gelmeli ve bu açıdan gerekli ek incelemeler yapılmalıdır.
1) Oto Ö, Okutan H, Çatalyürek H, Silistreli E, Sarıosmanoğlu N, Hazan E, et al. Strok ve miksoma. Türk Göğüs Kalp Damar Cer Derg 1998;6:493-7.
2) Yavuz T, Peker O, Öcal A, İbrişim E. Akut miyokard infarktüsüne neden olan sol atriyal miksoma. Türk Göğüs Kalp Damar Cer Derg 2003;11:243-5.
3) Hashimoto H, Takahashi H, Fujiwara Y, Joh T, Tomino T. Acute myocardial infarction due to coronary embolization from left atrial myxoma. Jpn Circ J 1993;57:1016-20.
4) Bhan A, Mehrotra R, Choudhary SK, Sharma R, Prabhakar D, Airan B, et al. Surgical experience with intracardiac myxomas: long-term follow-up. Ann Thorac Surg 1998;66:810- 3.