Cerrahi Teknik
Genel anestezi altında radiyal ve femoral arterden arteriyel basınç monitörize edilip medyan sternotomi yapıldı. İnsizyon üst batına kadar uzatıldı. Mini laparotomi yapılarak proksimal abdominal aorta ve çöliyak truncus midenin küçük kuavaturunun üzerinden ulaşılarak eksplore edildi. Aort ve femoral arterden arteriyal kanülasyon yapıldı. Bicaval kanulasyonu takiben kardiyopulmoner bypassa girildi. Kros klemp ve kardiyopleji sonrası değerlendirilen mitral kapakta romatizmal dejenerasyon ve buna bağlı ciddi mitral darlığı olduğu görüldü ve mekanik mitral kapak replasman uygulandı ve sonrasında kros klemp kaldırıldı. Kardiyopulmoner bypass devam ederken proksimal abdominal aortaya side klemp konuldu ve 26 mm sentetik vasküler greftin (Meadox, Hemashield Gold Knitted Microvel Double Velour) distal ucu anastomoz edildi. Diyafragmada greftin geçirilmesi amacı ile bir pencere açıldı. Greft buradan geçirilerek proksimal ucu assendan aortaya yine side klemp yardımı ile anastomoz edildi (Şekil 1) ve sonrasında kardiopulmoner bypasstan çıkıldı. Postoperatif bir sorun gelişmedi ve 10. günde hasta cerrahi şifa ile taburcu edildi. Fonksiyonel kapasitesi son poliklinik kontrolünde klass I (NYHA) olarak tespit edilmiştir. Ameliyattan altı ay sonra çekilen kontrol aortografisi olağandır ve Şekil 2de görülmektedir.
Şekil 1: Operasyon sırasında greftin görünümü.
Şekil 2: Postoperatif 6. ayda kontrol aortografide greftin görünümü.
Heinemann ve arkadaşları [2] kompleks aort koarktasyonu olarak tanımladığı 17 hastaya asandan aorta-desandan aorta, asandan aorta-abdominal aorta, desandan aorta- abdominal aorta, desandan aorta- desandan aorta ve subklavyan arterdesandan aorta gibi çeşitli cerrahi teknikleri uygulamışlardır. Bunun yanı sıra aort koarktasyonuna eşlik eden kardiyak patolojilerin eşzamanlı düzeltilmesi ile ilgili pek çok yazar tarafından teknikler bildirilmiştir. Bu araştırmacıların pek çoğu koarktasyonun distalindeki anastomoz bölgesi olarak desandan aortayı kullanmışlardır [5-7]. Ancak biz hastamıza asandan aortadan proksimal abdominal aortaya bypass uyguladık ve bu operasyonda cerrahi konforumuz oldukça rahat ve güzeldi. Ayrıca bu tekniğin uygulanması esnasında desandan aortaya ulaşmak için kalbin ekartasyonuna da gerek duyulmamaktadır. Bu tekniğin dezavantajı heparinizasyona bağlı intraabdominal hemoraji riskidir. Bu risk dikkatli kanama kontrolu ile önlenebilir. Biz kardiyopulmaner bypass gereksinimi olan kardiyak patolojinin eşlik ettiği aort koarktasyonlarında ciddi hemodinamik bozukluk izleniyorsa tek basamaklı operasyonun uygulanması gerektiğini ve uyguladığımız operasyon tekniğinin başarılı ve kullanılabilir olduğunu düşünüyoruz.
1) Kirklin JW, Barratt-Boye s BG. Coarctation of the aorta and aortic arch interruptions. In Kirklin JW, Barratt-Boyes BG, editors. Cardiac surgery. Vol 2. New York: Churchill Livingstone, 1993:1263.
2) Heinemann MK, Ziemer G, Wahlers T, Kohler A, Borst HG. Extraanatomic thoracic aortic bypass grafts: indications, techniques, and results. Eur J Cardio-thorac Surg 1997;11:169.
3) J Stark, MD, M de Leval, MD. Surgery for congenital heart defects. Second Edition. Closed corrective operations: Coarctation of the aorta; W. B. Saunders Company. A division of Harcourt Brace&Company. Philadelphia, Pennsylvania. 1994:285.
4) Aldo N Castaneda, MD, PhD, Richard A Jonas, MD, John E Mayer, Jr, MD, Frank L Hanley, MD. Cardiac surgery of the neonate and infant. Chapter 21, Aortic coarctation, page 333. 1994: page 285. W. B. Saunders Company. A division of Harcourt Brace&Company. Philadelphia, Pennsylvania.
5) Süzer K, Tezcaner YT, Yorgancıoğlu AC, Çatav Z, Tokmakoğlu H, Günay İ. One-Stage Operations for Adult Cardiac Disease With Aortic Coarctation. Asian Cardiovasc Thorac Ann 2000;8:258-61.